S jarem se mění nejen počasí, ale i potřeby našeho těla. Je dobré i vypustit, co už nepotřebujeme a pěkně se připravit na to nové. I v češtině máme známé heslo čistota půl zdraví. Co je na tom pravdy a jak se k tomu staví jógíni?
Jóga, zhruba 5 tisíc let starý experiment, kterému se poddalo nespočet lidí a kromě pozic (asán), dýchacích technik, vizualizačních technik, koncentračních technik, meditace, různých forem relaxace a expanze mysli, morálně etických přístupů… se indičtí jogíni pustili i do nejrůznějších forem očistných technik, které se postupně dostaly i k nám na západ. Asi proto, abychom si také užili pořádný očistec. Nebo na tom opravdu něco je?
S kamarádkami u horké čokolády najednou řeším očistu střev, jindy zas přiběhne další kamarádka a líčí mi, jak zkusila „tu věc se solí a už nemá oteklé nohy“, další v návaznosti na seminář Jógové očistné techniky před 2 týdny popisuje úspěšnou ranní párty s párem kamarádek, kde se podávala jako drink vlažná voda a pak hlavní menu vařená rýže…
Upřímně, zájem o jogínské očistné techniky mě mile překvapil a i fakt, že pro mnohé tady na „Západě“ už to není jen „ta věc, co se dělá v ashrámu v Indii“, ale „ta věc, co jsem zkusila a co mě pomohla.“
O čem je tedy řeč?
Jógové očistné techniky jsou tu od toho, aby z našeho těla odnesly nečistoty, které jinak tvoří překážky či blokády v našem těle, a nejenom tom fyzickém.
Tyto techniky úzce souvisí s ajurvédou, moudrou prastarou indickou medicínou, jejíž kořeny sahají do védské éry před 5000 lety a spolu s jógou, astrologí a meditací byla součástí tzv. véd – prastarých věd.
Ajurvéda je založena na principu, že naším přirozeným stavem je rovnováha. Obecně i v józe v rovnováze je moc. A nerovnováha je ne-moc. Naším přirozeným stavem je tedy zdraví. Ajurvéda pracuje s konceptem, že každý máme svou jedinečnou rovnováhu danou specifickým poměrem 3 forem energií v našem systému, které se nazývají dóši: váta, pitta, kapha, které jsou v nás zastoupeny v určitém jedinečném poměru a jsou kombinací 5 elementů (země, voda, oheň, vzduch, éter), dóši jsou pak určité funkční principy. Váta dóša je energií pohybu (např. v našem nervovém systému), pitta je energií zažívání a kapha „promazává“ naši strukturu. Tyto formy energie jsou ale zastoupeny v celém systému a opět ve specifickém vyváženém poměru. Zda jsme nebo nejsme ve své přirozené rovnováze záleží na našem životním stylu, jídelníčku i způsobu myšlení. Rovnováha třech životních energií Váta, Pitta, Kapha se mění i během denního cyklu a také vlivem počasí, klimatických podmínek a střídáním ročních období.
Než se ajurvédský lékař pustí do dávkování medikace (obvykle v podobě nejrůznějších bylinek), nejprve volí metody jak vrátit systém zpět do rovnováhy těmi nejpřirozenějšími prostředky – tj, vyčistit a vyrovnat úpravou jídelníčku, pitného a spánkového režimu atp. A hle, jak snadné. Nejprve je dobré tělo na případnou léčbu připravit tím, že se zbavíme toho, co přebývá – toxinů z těla a i třeba přebytečné dóši. A někdy pak třeba není už ani další léčba potřeba. Předčasná medikace totiž nejen nepomůže rovnováze a vyloučení toxinů, ale naopak potlačí symptomy a ne-moc někde může vesele bujet. Takže s „léčením“ je dobré začít od pramene.
Na podzim a v zimě přirozeně vzrůstá přítomnost váta dóšhi, která je chladná a suchá, tj. pokud je mimo rovnováhu, je nám zima a potřebujme zahřát tak nějak zevnitř. Osvědčená je teplá voda (na pití), polévky a vařená jídla, zdravé oleje (s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin – např. lněný, konopný, mandlový atp.). Je dobré jíst méně hořkých a svíravých jídel a vyhnout se suchým a syrovým potravinám. Raw food, který váta dóšu podporuje tedy není moc vhodný pro ty, kteří právě mají tendenci na zvýšení váta dóši v systému. Projevuje se to pak např. pocitem chladu a nadýmáním. Prozměnu jedinci, kteří jsou horkokrevní (více pitta), si můžou užít i tuto formu stravy bez problémů. V literatuře, která se ajurvédou zabývá, tedy naleznete formu stravování pro každou typologii a už drobnou úpravou jídelníčku lze předejít zbytečným neduhům. Ale teď zpět k očistě.
Jaro je tradičně vhodný čas na očisty – upouštění po „zazimování“. A jemné vypouštění váty se hodí i na začátek podzimu (dokud není ještě příliš chladné počasí) – na podzim míváme váty někteří až nad hlavu a je vhodné přebytečnou „upustit“. Kapha sídlí v žaludku, pitta v tenkém střevě a váta v tom tlustém.
Stav našeho zažívání také úzce souvisí s naším imunitním systémem a prokázané je i napojení na emoční systém (ne nadarmo se říká zadržená stolice, zadžené emoce). Jak tedy na to?
Shanka prakshalana zdaleka není jen očista střev. Nebojte se tedy pustit vše, co už nepotřebujete. Je to očista se vším všudy, včetně uvězněných emocí.
Shanka v sanskrtu znamená škeble, prakshalana je očista. V některých textech se nazývá též „varisara dhauti“ – očista vodou.
S věkem, tím, co jíme a jak žijeme, v našem těle dochází ke kumulaci toxinů v těle. A pomalinku, nenápadně se pak otravujeme sami zevnitř. Zní to trochu děsivě, že? Čísla o rakovině tlustého střeva či nemocech prokazatelně propojených s tím, co jíme a jak nám to tráví, jsou ale docela výmluvná. Čím déle se natrávené potraviny drží v těle, tím déle mají možnost tlít a stává se z nich ucpávka systému a potenciální jed. Ve střevech můžeme mít naloženo i 8 kg stolice, která prostě neodešla včas (tj. během 24h). Také jste možná už slyšeli termín mukoidní plak. To jsou zbytky, které se drží unvnitř podél stěny střev a tak nějak se nikdy neodstraní. A jsou tam roky… Mukoidní plak může fermentovat a kazit se a z něj pak jdou toxiny do celého těla. Rakovina tlustého střeva je jedním z velkých strašáků zvláště v našich zeměpisných šířkách, ale také revmatizmus, cirhóza jater, artritida, nemoci srdce, psychózy, žlučníkové kameny, anemie, vyrážky, zvetšení jater a slinivky, to jsou nemoci, které jogíni spojují právě s otravou systému zevnitř. Vhodnou očistou našeho zažívání (a tím i celého našeho systému, včetně toho oběhového) si můžeme tedy ulevit od ledasčeho. A můžete být i mile překvapeni efektem sami na sobě, který jsme tu ani nezmínili. Takže jak na to?
Shanka prakshalana je metoda, která nestojí skoro nic (v investici je trocha dobré nejódované soli a teplá voda), ale vyžaduje trochu přípravy a pár hodin času. Začíná se ráno na prázdný žaludek, tzn ráno před shankou nejen nic nejíst, ale ani nepít. Večer před tím je dobré dát si jen něco lehčího – např. zeleninu (opravdu se nedoporučuje maso, protože to ucpává střeva i na několik dní). Takže ráno na prázdný žaludek, v den, kdy vás nečekají žádné náročné fyzické aktivity ani rodinná oslava plná dobrot, na které by se vám těžko jen koukalo, si připravte pár litrů vlažné vody asi o teplotě těla. Celkově jí můžete potřebovat zhruba 3-4 litry (záleží na vašem zažívání), do 1l jde zhruba 1 polévková lžíce kvalitní nejodované soli (např. himalájská horská sůl, nebo mořská). Dávkování si vylaďte dle potřeby – příliš slanou vodu může být náročné pít, ale alespoň chuťově mírná slanost je důležitá – voda s příliš nízkým obsahem soli by šla do ledvin a odtamtud do moči. Ale v tomto případě my tu slanou vodu potřebujeme, aby proběhla zažíváním, tj. mírně slaná. A vlažná (ne studená, ne horká). Teplotu si počas shanky udržujte, ať ji ke konci nepijete studenou. Spotřeba vody i délka metody je opravdu subjektivní. Může trvat 1-4h podle „ucpanosti systému“, tj opravdu si vyhraďte dostatek času.
do 30 min (nejpozději do 1h) po ukončení shanky (poslední sklenice nebo vypráznění žaludku pomocí vamana dhauti) se najíst. Toto první jídlo je velice důležité, a měla by to být nejlépe dobře uvařená (klidně až rozvařená) BÍLÁ rýže (bez slupek) s velkým obsahem másla, nejlépe ghee, tj přepuštěného másla zbaveného proteinové složky (ca 40g), sůl klidně vynechte (dost možná na ní i tak nebudete mít chuť 🙂 ). Máslo do rýže dejte až po uvaření = jen rozpustit (ghee se připravuje roztopením másla a sebráním pěny – použijete čistý tuk, který zůstane). Vodu pijte malými doušky až po jídle. Je dobré si také dát laktobacily (tabletky nebo v prášku – ne jogurt- 2 dny pozor na mléčné výrobky) pro podpoření přirozené mikroflóry střev.
Vaše střeva jsou po vyčištění citlivá takže nejen toto první jídlo je důležité, ale i jídlo následující dva dny. Od druhého jídla můžete jíst už nejen rýži (dobrá je i vařená zelenina, těstoviny – lépe bezlepkové atp.), ale vyvarujte se:
24h se opravdu nedoporučuje jíst:
a až 48 h je dobré nejíst/nepít:
(pokud chcete svůj organizmus opravdu potěšit, dopřejte mu pak celý očistný týden bez alkoholu, kávy, masa, smažených jídel a jste-li nadšenci, tak ještě bez cukru a lepku 🙂 )
nevystavovat se chladu (zodpovědně se postarat o teplé oblečení – zvlášť pokud děláte shanku v chladnějších dnech), nekoupat ve studené vodě, hned po technice se nedoporučuje jít si lehnout, je lepši normálně fungovat, i když ten první den v klidovějším režimu (žádné velké cvičení).
První stolice se objeví až za 24 – 48h a bude mnohem světlejší (vaše střeva jsou teď skoro jako u miminka, tak i taková bude stolice 🙂 ).
Pro ty, kteří mají problém se solí (vysoký krevní tlak), existuje i alternativa se zeleninovým bujonem místo slané vody. Nebo šanku provést, ale zordpovědně alespoň 2 dny po ní pít hodně normální vody (neslané 🙂 ).
Pokud jste prochlazení a cítíte, že nemáte dost sil, je lepší volit spíše tonizační metody. Na jemné podzimní čištění je vhodná Triphala, popř. aloe vera juice (ale ne ředěné šťávy).
Shanka prakshalana se doporučuje dělat 1-2x do roka – nejlépe na jaře a na podzim (právě v souladu s váta dóšou). Full-on jógínii ji tradičně dělají 4x do roka při změněně ročního období a ti radikálnější každý měsíc, což už ale opravdu není pro každého. V případě, že se chcete čistit častěji než 4x do roka bych spíše volila po nějaké té řádné shance jemnější „malou shanku“ která se ukončuje už po 6ti sklenicích (tj ne až úplně do čista), časově i celkově je méně náročná a nemusí se po ní držet tak přísná dieta. Ovšem velká shanka jde samozřejmě mnohem více do hloubky, tj. malá shanka jí zcela nenahradí. Z osobních zkušeností mohu řádnou shanku doporučit 2x do roka na jaře a na podzim. Vždy je důležité dodržet patřičnou dietu a také se držet v teple a celý den po shance v klidovějším režimu.
Čerstvý dech, klidnější spánek, snížení tělesných pachů, pročistění pleti, kůže, pohledu, psychiky, můžou odejít i chronické bolesti hlavy, infekce očí, uší, zubů, nemoci srdce, břicha a konečníku, uro-genitální problémy, podpoříte imunitní systém a metabolismus. Tato očista podporuje i funkci jater a slinivky.
Takže, cítíte-li, že toto je něco pro vás a je na čase něco vypustit, s chutí do toho! Podzim je totiž pro očistu jako stvořený. Pokud byste si nebyli jistí a potřebovali poradit např. s těmi cviky, ráda je ukážu na některé z hodin jógy popř. po lekci. A pokud se na to sami nectíte, můžete z toho udělat i přátelský teambuilding (Shanka party začíná již být pojem 🙂 ). Moje první shanka byla v tandemu s kamarádkou a musím říct, že vzájemná podpora zabrala. I nyní si účastníci minulého semináře o očistných technikách v Praze pochvalovali, že v týmu doma o víkendu to šlo lépe. A všem se povedlo. Takže, podzimní očistě a Shance zdar!
Autorka: Ing. Dagmar Volfová,
jógínka a aboslventka VŠCHT potravinářské technologie a biotechnologie
více článků a info o józe na webu: SimhaYoga.cz
…Shance prakshalaně a dalším jógově-ajurvédským očistným technikám je věnován seminář
Jóga a ajurvéda: očistné techniky – aktuální data viz SimhaYoga semináře